Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

ΓΑΜΗΛΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΖΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΝΑΣ ΜΑΡΙΑΣ

***  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ + ΑΝΝΑ -ΜΑΡΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ  ΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΓΑΜΩΝ ΤΟΥΣ..όχι  εδώ που ...γεννηθηκαν ...αλλα στη Δανια....
Δυό ομορφα παιδιά τα βασιλοπουλα Ελλαδας και Δανίας συμπλήρωσαν ήδη 25 χρόνια γάμου
Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί γιατί τα μέλη των βασιλικών οίκων παραμένουν μεταξύ τους τόσο δεμένα;



Του Νίκου Παπακωνσταντίνου
Στις 18 Σεπτεμβρίου 1989 ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και η Βασίλισσα Άννα-Μαρία συμπλήρωσαν 25 χρόνια γάμου.
Το βασιλικό ζεύγος ζούσε εξόριστο στο Λονδίνο. Η αδερφή της Άννας-Μαρίας η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, και η μητέρα της η Βασίλισσα Ίνγκριντ, σκέφτηκαν να οργανώσουν στην Δανία δυο μέρες εορτασμών για τους Αργυρούς Γάμους των Ελλήνων Βασιλέων.
Το αποφάσισαν από τα Χριστούγεννα του ’88, και άρχισαν τις ετοιμασίες και τις προσκλήσεις! Ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία ενημερώθηκαν για τις γιορτές, γιατί έπρεπε να γνωρίζουν και να κανονίσουν τα προγράμματά τους, οι περισσότερες όμως λεπτομέρειες ήταν ευχάριστες εκπλήξεις που τις ανακάλυψαν και τις έζησαν τις μέρες των γιορτών! 


Οι εορτασμοί άρχισαν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, με ένα υπέροχο δείπνο που παρέθεσε η Βασίλισσα Ίνγκριντ στο Κάστρο του Elseneur, στο Kronborg.
Ωωω! το Κάστρο του Elseneur! Κτισμένο τον XVI αιώνα από τον Βασιλιά Φρειδερίκο II, δίπλα στην θάλασσα, είναι το μέρος στο οποίο ο Σαίξπηρ έβαλε να διαδραματίζεται ο Άμλετ!
Η πελώρια γαλαρία, η Riddarsalen, μήκους εβδομήντα μέτρων, χρησιμοποιήθηκε για τραπεζαρία. Δεν φώτισαν τίποτα με ηλεκτρικό φως, αμέτρητα κεριά από τους πολυελαίους και τα κηροπήγια φώτιζαν τα ασημικά των τραπεζιών. Το μενού, είχε πολλές ιδιαιτερότητες! Η Βασίλισσα Ίνγκριντ θέλησε να περιέχει πιάτα που συνηθιζόντουσαν την εποχή του Βασιλιά Χριστιανού IV, δηλαδή τρεισήμισι αιώνες πριν, και μάλιστα μαγειρευμένα με αυθεντικές συνταγές εκείνης της εποχής. Από την άλλη, όλη η οικογένεια συνεισέφερε στο δείπνο : Υπήρχε κυνήγι που πρόσφεραν ο διάδοχος Φρειδερίκος και ο πρίγκιπας Ιωακείμ, σολομός, προσφορά της Βασιλικής Οικογένειας της Νορβηγίας, τα σορμπέ έφτιαξε μόνη της η πριγκίπισσα Βενεδίκτη, ενώ τα κρασιά ήταν όλα από τους αμπελώνες του βασιλικού συζύγου, του πρίγκιπα Χένρικ, από το Chateau de Caix, στην Νότια Γαλλία. Υπήρχαν ακόμα βολβοί τουρσί και λάχανο τουρσί, διάφορα ψάρια και καβούρια καπνιστά, και περιστέρια μαγειρευμένα με τις παλιές συνταγές. Η διακόσμηση, ο φωτισμός, οι λακέδες, οι σερβιτόροι, το δείπνο, όλα ήταν μελετημένα για να μεταφέρουν τους 400 περίπου προσκεκλημένους στον XVII αιώνα. 
Ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία έφθασαν με την Βασίλισσα Ίνγκριντ, την οικοδέσποινα της βραδιάς. Μάλιστα η Βασίλισσα Ίνγκριντ, κάτοχος του χρυσού κλειδιού του Κάστρου του Elseneur, κρατούσε στα χέρια της αυτό το κλειδί και «ξεκλείδωσε» την κεντρική πόρτα του Κάστρου για να περάσουν οι προσκεκλημένοι της. Οι κύριοι φορούσαν κομψά σμόκιν, οι κυρίες βραδινά φορέματα, άλλες μακριά, όπως η Βασίλισσα Ίνγκριντ, και άλλες κοντά, όπως η Βασίλισσα Άννα-Μαρία.
Ο δανός θεατρικός ηθοποιός Victor Borge έπαιξε μία σκηνή από τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ, και είναι λογικό αφού εκεί ήταν το Παλάτι του Άμλετ! Όταν ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος πήρε τον λόγο για να κάνει μία πρόποση, πρώτα εξέφρασε την λύπη του που η Νάνα Μούσχουρη βρισκότανε σε περιοδεία στην Αμερική, κι έτσι δεν μπορούσε να είναι παρούσα, να τραγουδήσει και να δώσει λίγο ελληνικό χρώμα στη βραδιά. Ευχαρίστησε όλους που θέλησαν να είναι κοντά τους και να τους συντροφεύουν αυτή την τόσο σημαντική μέρα και μετά στράφηκε στην πεθερά του για να την ευχαριστήσει που του έδωσε μία υπέροχη σύζυγο με την οποία είναι νυμφευμένος και ευτυχισμένος, είκοσι τέσσερα χρόνια και τριακόσιες εξήντα τρεις ημέρες, κάνοντας χιούμορ, μιας και βρισκόμαστε στις 16 Σεπτεμβρίου και τα 25 χρόνια γάμου θα συμπληρωνόταν σε δυο μέρες, στις 18 Σεπτεμβρίου!
Φτάνει στο Κάστρο για την γιορτή της αδερφής της, η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας με τον βασιλικό σύζυγο πρίγκιπα Χένρικ, τον διάδοχο Φρειδερίκο και τον πρίγκιπα Ιωακείμ.
Από την Μαδρίτη έχει έρθει για την γιορτή του αδερφού της η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας με τον Βασιλιά Χουάν-Κάρλος, τον διάδοχο Φελίπε και την ινφάντα Χριστίνα.
Ο Βασιλιάς Κάρολος-Γουσταύος της Σουηδίας και η Βασίλισσα Σύλβια. Το 1964 ο Κάρολος-Γουσταύος, 18 χρονών τότε, ήταν ένας από τους νεαρούς πρίγκιπες που κρατούσαν τα χρυσά στέφανα των γάμων. Είναι πρωτoξάδελφος της Άννας-Μαρίας.
Tην Αυτοκράτειρα Φαράχ του Ιράν συνοδεύουν ο Μεγάλος Δούκας Ιωάννης του Λουξεμβούργου και η Μεγάλη Δούκισσα Ιωσηφίνα-Καρλόττα. Για την εξόριστη Αυτοκράτειρα του Ιράν ήταν μια από τις πρώτες της εμφανίσεις σε βασιλική συγκέντρωση. Το Μεγαλοδουκικό ζεύγος του Λουξεμβούργου ήταν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1964.
Οι καλεσμένοι φθάνουν ο ένας μετά τον άλλο.
Ο δούκας και η δούκισσα του Γκλώστερ. Εκείνος πρωτοξάδελφος της Βασίλισσας Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας, εκείνη Δανέζα, άρα είναι γι’ αυτήν το ταξίδι αυτό, επιστροφή στην πατρίδα!
Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα Μιχαήλ του Κεντ. Ο Μιχαήλ, άλλος πρωτοξάδερφος της Βασίλισσας Ελισάβετ, γιος της Μαρίνας του Νικολάου, κι αυτός ήταν ένας από τους νεαρούς πρίγκιπες που κρατούσαν το 1964 τα χρυσά στέφανα των γάμων.
Η αδερφή της Άννας-Μαρίας, η πριγκίπισσα Βενεδίκτη, ήρθε με τον σύζυγό της πρίγκιπα Ριχάρδο του Σάυν- Βιττγκενστάϊν-Μπέρλεμπουργκ και τα τρία παιδιά τους.
Δεξιά η πριγκίπισσα Ντεζιρέ της Σουηδίας, αριστερά η αδερφή της πριγκίπισσα Χριστίνα, πρωτοξαδέρφες της Άννας-Μαρίας. Η Ντεζιρέ είχε φιλοξενηθεί στην Κέρκυρα, στο Mon Repos, κι από τότε κράτησε μία στενή φιλία με τη Σοφία. Η Χριστίνα ήταν μία από τις πριγκίπισσες-παράνυφες της Άννας-Μαρίας στον γάμο.
Η πρώτη βραδιά ήταν μία εντυπωσιακή και ευχάριστη βραδιά, ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία φεύγουν γελαστοί και ευχαριστημένοι!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου