Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΤΟ ...ΥΠΕΡΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html Στείλτε μας δικές σας απορίες ή και εμπειρίες

ΕΝΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 

ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΦΡΟΥΤΟ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ!
Σταφύλι....ο βασιλιάς των φρούτων! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ΥΠΕΡ-ΦΡΟΥΤΟ!
Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα (Vitis Vinifera), είναι αναρριχητικό φυτό και προϊόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού. Είναι γνωστό ως καρπός από την αρχαιότητα και αναφέρεται για πρώτη φορά στη Βίβλο.

Γενικότερα διαχωρίζονται με βάση το χρώμα του, λευκό, κόκκινο και μαύρο. Το σταφύλι ιατρικά καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες, έχει και αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα του. Τα σταφύλια αναπτύσσονται σε τσαμπιά των έξι έως τριακοσίων ρωγών και μπορεί να έχουν μαύρο, σκούρο μπλε, κίτρινο, πράσινο, λευκό ή ροζ χρώμα.
Ιστορικά στοιχεία
Το σταφύλι, ξεχωριστό στοιχείο στην εκκλησιαστική μας παράδοση, όπως φαίνεται, έχει αρκετά παλιά ιστορία. Οι αρχαιότερες αναφορές βρίσκονται στα Oμηρικά 'Eπη. O Όμηρος εκθειάζει τις αρετές του, αλλά συγχρόνως στηλιτεύει και την κατάχρησή του. Στα συμπόσια των ηρώων δεσπόζει η κατανάλωση σταφυλιού τόσο στην Oδύσσεια όσο και στην Iλιάδα. Σε ιερογλυφικές επιγραφές γίνονται αναφορές στην άμπελο, ενώ διάφορες ζωγραφιές σε τοίχους αναπαριστούν ανθρώπους να καλλιεργούν αμπέλια και να μαζεύουν σταφύλια. Οι εικόνες και οι γραφές αυτές χρονολογούνται στο 2500 π.Χ. Για τη διατροφή του ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τα σταφύλια από την εποχή του ορείχαλκου. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός Διόνυσος το έφερε από την Ασία και κατέκτησε σπουδαία θέση στην ζωή της αρχαίας Ελλάδας, που τόσο ο Διόνυσος όσο και οι περίφημες τελετές του συνδέθηκαν αποκλειστικά με το σταφύλι και ένα από τα προϊόντα του, το κρασί. Γύρω στον 15ο αιώνα π.Χ άρχισε να εξαπλώνεται και η καλλιέργεια του αμπελιού αποτελώντας μια από τις βάσεις της οικονομίας του τόπου, όπως μαρτυρούν τα νομίσματα με τις απεικονίσεις σταφυλιών.
Διατροφική αξία
Είναι εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο με πληρέστατη σύνθεση σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες. Πιο αναλυτικά το σταφύλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο (Ca), φώσφορο (P), κάλιο (K) και σίδηρο (Fe). Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
Η βιταμίνη Α βοηθά στην καλή όραση ενώ οι ανθοκυανίνες (χρωστικές που βρίσκονται κυρίως στα κόκκινα σταφύλια) δυναμώνουν τα αγγεία των ματιών κι επιβραδύνουν την γήρανση της όρασης και την ανάπτυξη παθήσεων του αμφιβληστροειδούς.
Εκτός από την προστατευτική τους δράση για την όραση, οι ανθοκυανίνες μαζί με τις πολυφαινόλες, λόγω των εξαιρετικά αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων και μειώνουν τις φλεγμονές, ασκώντας τόσο αντιγηραντική όσο και καρδιοπροστατευτική δράση. Μάλιστα έχει βρεθεί ότι τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο κουκούτσι του σταφυλιού, μειώνουν τη χοληστερίνη και βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα φλαβονοειδή που αφθονούν κι αυτά στο κόκκινο σταφύλι, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν την καρδιά, τα αγγεία και τους πνεύμονες και τονώνουν το δέρμα.
Παράλληλα, το σταφύλι είναι εξαιρετικό μυϊκό και νευρικό τονωτικό και άριστο αποτοξινωτικό. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οπότε συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου γι’ αυτό και θεωρείται φάρμακο κατά της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας, της κολίτιδας και των αιμορροΐδων. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C που ενισχύει το αμυντικό σύστημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις ανάρρωσης και σε οξείες εμπύρετες καταστάσεις, ενώ ενισχύει και την απορρόφηση του επίσης περιεχόμενου σιδήρου οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις αναιμιών.
Παρόλα αυτά πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή γιατί το ισοδύναμο φρούτου αντιστοιχεί σε μόλις 10-12 ρόγες!
Διατροφική ετικέτα
Μια μερίδα σταφυλιού (περίπου 100 γρ.) μας δίνει 65 μόλις θερμίδες, λιπαρά:0 γρ., χοληστερόλη: 0 γρ., υδατάνθρακες: 18 γρ., σάκχαρα: 15 γρ., πρωτεϊνη: 1 γρ., φυτικές ίνες: 1 γρ., νερό: 80 ml, βιταμίνη Α: 70 I.U., ασβέστιο: 16 mg και σίδηρο: 0,6 mg.
Προϊόντα του σταφυλιού
Κρασί: τα σάκχαρα που περιέχονται στο σταφύλι, μετατρέπονται με αλκοολική ζύμωση σε οινόπνευμα. Οι πολυφαινόλες του κρασιού ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι των ελευθέρων ριζών, ανεβάζουν τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης και μειώνουν τα αντίστοιχα της κακής (LDL), αραιώνουν το αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης.
Σταφίδα: αποξηραμένο προϊόν του σταφυλιού με ανάλογη θρεπτική αξία καθώς περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης Α από ότι το φρέσκο σταφύλι.
Χυμός σταφυλιού: λόγω της ποιότητας και του πλούτου του αποκαλείται «φυτικό γάλα» αλλά έχει αρκετά υψηλή θερμιδική απόδοση (200Kcal/ ποτήρι). Περιέχει πολλά φλαβονοειδή που βοηθούν στην πρόληψη των θρομβώσεων. Λόγω των αντισηπτικών του ιδιοτήτων, ο χυμός δρα κατά της υψηλής χοληστερόλης, του άσματος, της δυσκοιλιότητας, των νεφρικών διαταραχών και των πεπτικών δυσλειτουργιών. Προϊόν του χυμού είναι το πετιμέζι που χρησιμοποιείται όπως το μέλι.
Κοσμετολογία
Το σταφύλι εκτός από τη διατροφή, βρίσκει τη θέση του σε πολλές προτάσεις της κοσμετολογίας.
Οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες του προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, βοηθώντας στην διατήρηση της νεότητας και κατατάσσοντας το σταφύλι ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά συστατικά ενάντια στη γήρανση.
Παράλληλα, λόγω των αποτοξινωτικών του ιδιοτήτων δίνει λάμψη στο δέρμα και βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Στην σύγχρονη κοσμετολογία εκτός από τα πολύτιμα συστατικά του χρησιμοποιούνται και τα έλαια του κουκουτσιού του ως έλαια βάσης, λόγω της υψηλής πτητικότητάς τους.
Σταφυλοθεραπεία
Με τον όρο σταφυλοθεραπεία εννοούμε την απόλυτη μονοδίαιτα από σταφύλια. Τίποτε άλλο. Ούτε γάλα, ούτε καφέ, τσάι ή λεμονάδα. Μόνο και μόνο σταφύλια για πέντε, δέκα ή δεκαπέντε μέρες αναλόγως τις περιπτώσεις. Νερό, αν υπάρχει δίψα, επιτρέπεται.
Η ευεργετικότα της σταφυλοθεραπείας
Εξαιρετικώς επιδρά στις εξής χρονικές παθήσεις: Στην δυσκοιλιότητα, την αυτοδηλητηρίαση, τον ρευματισμό, τον αρθριτισμό, το άσθμα, την βρογχίτιδα, την οξύτητα, την ωτίτιδα, την παράλυση κτλ. Η δυσκοιλιότητα εξαλείφεται σε λιγότερες από δεκαπέντε μέρες καθώς και ο χρόνιος πονοκέφαλος. Το αίμα πλουτίζεται σε αλκαλικότητα, που είναι η βάση της ανοσίας.
Οι παχύσαρκοι για να απαλλαγούν από τα νοσηρά πάχη τους, πρέπει να κάνουν παρατεταμένες σταφυλοθεραπείες. Με το σύστημα αυτό μπορούν να χάσουν τα περίσσια κιλά τους.
Κατά κανόνα πρέπει να γίνονται 3-4 γεύματα την ημέρα από μια οκά για τους παχείς και έως μιάμισυ οκά για τους ισχνούς. Τα σταφύλια είναι πολύ καλύτερα να τρώγονται μαζί με τις φλούδες και τα κουκούτσια τους, γιατί αυτά είναι η σκούπα των εντέρων. Βοηθούν στην κανονική κένωση. Και το παραμύθι της σκωληκοειδίτιδας να λησμονηθεί για πάντα.
Συμπτώματα της σταφυλοθεραπείας
Κατά την σταφυλοθεραπεία τα ούρα γίνονται πορτοκαλί ή κοκκινωπά, πράγμα πολύ ενθαρρυντικό, γιατί αυτό δηλοί ότι έτσι δουλεύοντας εντατικά το συκώτι και τα νεφρά, απορρίπτονται από τον οργανισμό οι τοξίνες, τα άλατα και τα λοιπά ξένα στοιχεία του. Πολλές φορές αναπτύσσεται διάρροια κι έτσι αποκαθαρίζεται τελείως όλο το πεπτικό σύστημα, από τις παλιές σαπισμένες και επικολλημένες στα εσωτερικά του τοιχώματα ουσίες που γίνονται αιτία δηλητηρίων και αιτία των περισσότερων ασθενειών. Η διάρροια σταματά συνήθως αυτομάτως σε 2-3 μέρες κατά τις οποίες πρέπει να τρώμε λιγότερο. Αν όμως η διάρροια εξακολουθεί, μετριάζεται μ΄ένα ή δύο σκέτα κλύσματα που θα πλύνουν το μεγάλο έντερο. Σε πολλούς πάλι εμφανίζεται δυσκοιλιότητα. Γι’ αυτό συνιστάται να γίνουν και κλύσματα κατά την σταφυλοθεραπεία.
Ο ρόλος της δίψας
Με την σταφυλοθεραπεία συνήθως δεν διψά ο άνθρωπος, αφού το σώμα εφοδιάζεται με το θαυμάσιο φυτικό νερό που περιέχουν άφθονο τα σταφύλια και που συντελεί στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Πάντως αν διψάσει κανείς μεταξύ των γευμάτων των σταφυλιών, πρέπει, αφού περάσουν 2 ώρες από την λήψη των σταφύλων, να πίνει νερό, γιατί η δίψα στην περίπτωση αυτή είναι μία ένδειξις ότι παρουσιάζεται φλόγωσις και ερεθισμός κατά την διάλυση και την απόρριψη των αλάτων του σώματος.
Η σταφυλοθεραπεία στην αρχή κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται κάπως βαρετός και εξαντλημένος. Τους πολύ παχείς μάλιστα τους κρεβατώνει για μερικές μέρες. Αυτό όμως δεν πρέπει να εμπνέει καμιά ανησυχία γιατί η φαινομενική αυτή αδυναμία προέρχεται από το ότι ο οργανισμός συγκεντρώνει και εντείνει τις προσπάθειές του όλες στην εσωτερική εργασία του αυτοκαθαρισμού, της απορρίψεως των νεκρών κυττάρων και της αναπλάσεώς του γενικώς.
Το καλύτερο τονωτικό
Η οργανική κι επομένως αφομοιώσιμη μορφή των συστατικών του σταφυλιού αποτελεί το φυσικότερο και καλύτερο τονωτικό. Η συστηματική σταφυλοθεραπεία θα διώξει από πάνω σας κάθε σωματική και πνευματική τεμπελιά. Την νωθρότητα και την ανορεξία, που είναι οι προάγγελοι της ασθένειας, θα την αντικαταστήσουν η ευεξία και η όρεξη για δουλειά, για κίνηση.
Οι λευκωματούχες ουσίες του σταφυλιού χρησιμοποιούνται για την διόρθωση και την ανάπλαση των φθαρμένων ιστών. Κανένα άλλο τρόφιμο δεν μπορεί ν’ αναπτύξει γερούς κι ελαστικούς μυς, όπως το σταφύλι. Το νευρικό σύστημα ξεκουράζεται και καλμάρει με την σταφυλοθεραπεία.
Με παρατεταμένη σταφυλοδίαιτα διορθώνονται όλες οι παραμορφώσεις του δέρματος και του σώματος γενικά. Οι κάλοι, τα σπυριά και τα εκζέματα εξαλείφονται. Σε συνδυασμό δε με κατάλληλη γυμναστική αναπτύσσεται ωραία συμμετρική σωματική διάπλαση.
Ο χυμός των σταφυλιών είναι το αποτελεσματικότερο διαλυτικό των κρυστάλλων και των όγκων του οργανισμού. Με την συστηματική σταφυλοθεραπεία διαλύονται και απορρίπτονται όλα τα ανόργανα στοιχεία του σώματος, που προέρχονται από την ανθυγιεινή διατροφή και τα οποία είναι αιτία όλων σχεδόν των χρονίων παθήσεων, γιατί εργάζονται εντατικά τα τέσσερα όργανα της απεκκρίσεως: οι πνεύμονες, το συκώτι, τα έντερα και το δέρμα.
H υπέροχη νοστιμιά του αποτελεί το κίνητρο και η συμβολή του στη διατήρηση της ανθρώπινη υγείας το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια διατροφή-πρόκληση, που αξίζει τον «κόπο» να εντάξουμε σε περίοπτη θέση στη διατροφή μας.

Προσοχή: Όλα αυτά όμως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μην συνοδεύονται από τη συμβουλή του γιατρού σας, καθώς ανάλογα την κατάσταση του οργανισμού και τον μεταβολισμό μας, σε συνδυασμό με τη διάρκεια της σταφυλοθεραπείας μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία μας εάν δε γίνει σωστά και προσεκτικά.

Πηγή: www.all4food.gr


·       






ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html Στείλτε μας δικές σας απορίες ή και εμπειρίες


Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου

Τα μεγάλα οφέλη των σταφυλιών στον οργανισμό μας – Ας γνωρίσουμε καλύτερα τα σταφύλια







FOTN1ok
Γράφει η Φωτεινή Α. Κασσαβέτη   

Και ποιος δεν ξέρει τα νόστιμα και ζουμερά σταφύλια; Όλοι θέλουν να απολαύσουν ένα δροσερό τσαμπί με ρόγες σταφυλιών, αλλά λίγοι γνωρίζουν τα μεγάλα οφέλη που μας δίνει το φθινοπωρινό αυτό φρούτο. Ας γνωρίσουμε καλύτερα τα σταφύλια…







staf6
Αμπέλι

Τα σταφύλια είναι ο καρπός του αμπελιού ή της κληματαριάς (Vitis Vinifera), που είναι ένα αναρριχητικό φυτό και που καλλιεργείται στην χώρα μας από αρχαιοτάτων χρόνων. Από τα σταφύλια παράγονται το κρασί, ο μούστος, το ξύδι και οι σταφίδες. Από τα κουκούτσια των σταφυλιών παράγεται τα έλαιο σταφυλιού ή σταφυλοκουκουτσέλαιο που είναι εξαιρετικά πλούσιο σε λινολαϊκό οξύ (ω6) και σε βιταμίνη Ε. Χάρη στις ενυδατικές, στυπτικές, μαλακτικές κι ενισχυτικές της παραγωγής κολλαγόνου ιδιότητές του, χαρίζει στο δέρμα αίσθηση μεταξένιας απαλότητας. Από τα αμπελόφυλλα φτιάχνουμε τα νοστιμότατα ντολμαδάκια, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούνται και αλλού στην μαγειρική κυρίως σε ότι έχει σχέση με το κρέας.

Ποικιλίες σταφυλιών







staf7
Λευκό και μαύρο σταφύλι

1 Επιτραπέζια σταφύλια (φαγώσιμα)
Α. Λευκές ποικιλίες χωρίς κουκούτσι: Σουλτανίνα, σεντένιαλ, πράϊμ, Τόμσον κ.α.
Β. Λευκές ποικιλίες με κουκούτσι: Ροζακί, ιτάλια και βικτώρια.
Γ. Έγχρωμες ποικιλίες χωρίς κουκούτσι: Αττική, Black Magic, Κρίμσον, όουτομν ρουαγιάλ, ραλύ κ.α.
Δ. Έγχρωμες ποικιλίες με κουκούτσι: Κάρντιναλ, Μοσχάτο Αμβούργου, ριμπιέρ, φράουλο και Red Globe
2 Οινοποιήσιμα σταφύλια (κρασοστάφυλα – για παραγωγή κρασιών)
Α. Ερυθρές ποικιλίες: Καμπερνέ, μερλότ, μοσχάτο Αμβούργου, σενζώ, σιράχ, αγιωργίτικο, λημνιό, ξυνόμαυρο, μοσχοφύλερο, μαυροδάφνη, φωκιανό, ροδίτης κόκκινος, παμίδι κ.α.
Β. Λευκές ποικιλίες: Αθήρι, αμάσι, ασύρτικο, μαλαγουζιά, μοσχάτο Αλεξανδρείας, σαββατιανό, ντεμπίνα, σαρντονέ, σοβιβιόν μπλάν κ.α.

Οφέλη των σταφυλιών στον οργανισμό μας

Τα σταφύλια αποτελούν μια πλούσια πηγή βιταμινών Α, C, Β6, φυλλικού οξέος, καθώς και καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, φώσφορου, μαγνησίου και σεληνίου. Τα σταφύλια επιβραδύνουν ακόμα και αυτήν την διαδικασία της γήρανσης.
stafil-pinakaa1okΣταφύλια κατά της δυσκοιλιότητας
Τα σταφύλια είναι πολύ αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της δυσκοιλιότητας. Ταξινομούνται στην λίστα των καθαρτικών τροφίμων επειδή περιέχουν οργανικά οξέα, σάκχαρα και κυτταρίνη. Ανακουφίζουν από την χρόνια δυσκοιλιότητα επειδή τονώνουν τους μύες του εντέρου και του στομάχου. Τα σταφύλια περιέχουν υψηλή ποσότητα αδιάλυτων ινών, πράγμα που σημαίνει ότι οι ίνες παραμένουν άθικτες καθώς κινούνται μέσω της πεπτικής οδού. Προσοχή όμως τα σταφύλια δεν συνιστώνται εάν έχετε χρόνια προβλήματα διάρροιας.
Βοηθούν στην δυσπεψία
Τα σταφύλια διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο κατά της δυσπεψίας. Μπορούν να ανακουφίσουν από τον καύσο και τον ερεθισμό του στομάχου. Πολλοί προτιμούν τα σταφύλια από άλλα βοηθητικά προϊόντα πέψης γιατί είναι ελαφριά ως φαγητό.
Καρδιακές παθήσεις
Σε έρευνες που έχουν γίνει αποδείχθηκε ότι η ρεσβερατρόλη έχει την ικανότητα να βελτιώνει την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία μπορεί η οποία διευκολύνει το αίμα να κυκλοφορεί πιο εύκολα μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, καθιστώντας την διάμετρό τους μεγαλύτερη, μειώνοντας έτσι την πίεση του αίματος, και επιτρέποντας ένα μεγαλύτερο όγκο αίματος να ρέει μέσα από τις αρτηρίες του σώματος, παρέχοντας έτσι αυξημένο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα του σώματος. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο 10 mg συμπληρώματος ρεσβερατρόλης κατάφερε μια πολύ σημαντική μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής προσβολή.
Συντελούν στην πρόληψη του καρκίνου
Τα σταφύλια έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, λόγω της αντιφλεγμονώδους επίδρασης της ρεσβερατρόλης. Αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού. Ο χυμός του σταφυλιού όχι μόνο αποτρέπει τον κίνδυνο του καρκίνου, αλλά επίσης καταστέλλει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Οι χρωστικές ουσίες που περιέχονται στα σταφύλια βελτιώνουν τη συνολική ανοσία του σώματος σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.
Καρκίνος του μαστού
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο χυμός σταφυλιού Concord βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα σταφύλια είναι χρήσιμα για τη μείωσηSTAFIL-PINAK-2ok όλων των καρκίνων, αλλά τα κόκκινα σταφύλια φαίνεται να είναι ιδιαίτερα καλά για την πρόληψη των καρκίνων του μαστού.
Βοηθούν στην Νόσο του Alzheimer (αλτζχάϊμερ)
Η ρεσβερατρόλη είναι μια ευεργετική πολυφαινόλη που βρίσκεται στα σταφύλια και μειώνει τα επίπεδα της βήτα αμυλοειδούς (τοξική πρωτεΐνη) σε ασθενείς με νόσο του Alzheimer. Σύμφωνα με μελέτες τα σταφύλια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να καθυστερήσουν την εμφάνιση των εκφυλιστικών νόσων του νευρικού συστήματος. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικόBritish Journal of Nutrition υποστηρίζει ότι ο χυμός σταφυλιού μπορεί να βελτιώσει ακόμα και τη λειτουργία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων ατόμων που έχουν ήδη εμφανίσει ήπια γνωστική εξασθένηση.
Οι έρευνες συνεχίζονται για να καθορίσουν την ακριβή αλληλεπίδραση μεταξύ των συστατικών των σταφυλιών και του νευρικού συστήματος.
Αποτρέπουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη
Τα σταφύλια έχουν την δυνατότητα να αποτρέψουν την ηλικιακή απώλεια της όρασης και την ωχρά κηλίδα. Σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου του Μαϊάμι αποδείχθηκε ότι μια διατροφή εμπλουτισμένη με σταφύλια, βοηθάει στην υγεία των ματιών, αποτρέποντας τις ασθένειες του αμφιβληστροειδούς που απειλούν την όραση. Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στα σταφύλια έχουν αντιοξειδωτικές δυνατότητες, οι οποίες καταπολεμούν τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν ασθένειες όπως την ανάπτυξη του καταρράκτη, καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνους και διάφορα άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία. Παράλληλα τα αντιοξειδωτικά έχουν επίσης ορισμένες αντιγηραντικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν όχι μόνο να δείχνετε νεότεροι, αλλά και να αισθάνεστε νεότεροι, αποτρέποντας δύσκολες καταστάσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης.
Μειώνουν την χοληστερόλη
Τα σταφύλια αυξάνουν την περιεκτικότητα νιτρικού οξειδίου στο αίμα σας, η οποία βοηθά στην πρόληψη των επιβλαβών θρόμβων αίματος. Βοηθά επίσης να κρατήσετε χαμηλά τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλη σας.
Κατά των νεφρικών διαταραχών
Τα σταφύλια μπορούν να μειώσουν σημαντικά την οξύτητα του ουρικού οξέος και να το αποβάλουν από τον οργανισμό μας βοηθώντας έτσι τα νεφρά. Τα σταφύλια επειδή έχουν μια υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι και διουρητικά. Έτσι αποβάλουν όσο ουρικό οξύ έχει απομείνει στον οργανισμό.
staf1Επιπλοκές λόγω διαβήτη
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα της φλούδας του σταφυλιού (GSE) έχει ανασταλτική επίδραση στην υπεργλυκαιμία και μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
Κρύωμα και βήχας – αντι-ιική δράση
Τα κόκκινα σταφύλια είναι μεγάλοι αντιβακτηριδιακοί και αντι-ιικοί παράγοντες μέσα στο σώμα σας. Απολαμβάνοντας κόκκινα σταφύλια βοηθάτε να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα και έτσι κρατάτε μακριά τα κρυολογήματα και τον βήχα μακριά, ενώ αναρρώνετε γρηγορότερα. Επίσης τα σταφύλια εμφανίζουν ισχυρές αντι-ιικές ιδιότητες κατά του ιού της πολιομυελίτιδας και του ιού του απλού έρπητα. Μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι ο χυμός σταφυλιού μπορεί να αντιμετωπίσει βακτηριακές λοιμώξεις του εντέρου και άλλων συστημάτων του οργανισμού.
Βοηθούν στην απώλεια σωματικού βάρους
Μια έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Γεωργίας από τον διδάκτορα Μαριάν Ντελαφέρα απέδειξε ότι η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στα σταφύλια (ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ισοφλαβόνες σόγιας) λειτουργεί στον οργανισμό με δύο τρόπους: 1 – Αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την δυνατότητα των κυττάρων να αποθηκεύουν λίπος σε ποσοστό 130%. 2 – Βοηθάνε να αποσυντεθούν τα λιπώδη κύτταρα σε ποσοστό 246% από το κανονικό.
Προστατεύουν από τις ακτινοβολίες
Η ρεσβερατρόλη έχει ακόμη αποδειχθεί ότι προστατεύει το σώμα από την ακτινοθεραπεία, όταν αυτή χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα στη θεραπεία του καρκίνου με ακτινοβολία.
Ημικρανία
Αν πίνετε χυμό ώριμων σταφυλιών νωρίς το πρωί χωρίς την προσθήκη νερού μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε και να ανακουφίσετε τις επιπτώσεις της ημικρανίας σας.
Κόπωση
Η κατανάλωση σταφυλιών και σταφίδας αυξάνει την περιεκτικότητα του σιδήρου στο σώμα σας, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση κάθε συμπτώματος κούρασης που σχετίζεται με την αναιμία. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα των σταφυλιών και των χυμών σταφυλιών μπορεί να σας δώσει μια άμεση ώθηση ενέργειας.
Βελτίωση της δύναμης του εγκεφάλου
Σε μια βρετανική μελέτη, σε μαθητές που χορηγήθηκε ρεσβερατρόλη παρατηρήθηκε αυξημένη ροή του αίματος στον εγκέφαλό τους κατά 200 τοις εκατό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση των νοητικών λειτουργιών.






staf5
Οινοποιήσιμα σταφύλια

Η χρήση των σταφυλιών στη υπηρεσία της ομορφιάς

Περιποίηση δέρματος
Προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα.
Τα εκχυλίσματα σταφυλιού και της ρεσβερατρόλης (που περιέχεται στα σταφύλια) βοηθούν στην παρεμπόδιση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Λόγω αυτής της ικανότητας αποκλεισμού, αυτά τα συστατικά βρίσκονται στις περισσότερες αντηλιακές λοσιόν.
Κάνουν το δέρμα απαλό.
Το εκχύλισμα από κουκούτσια σταφυλιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε που ενυδατώνει και μαλακώνει το δέρμα σας. Χρησιμοποιείται επίσης ως ένα απαλό μέσο απολέπισης για να αφαιρέσετε το ανώτερο στρώμα των νεκρών κυττάρων του δέρματος για μια πιο ήπια δράση.
Φαίνεστε νεότεροι.
Οι ελεύθερες ρίζες και η βιταμίνη C που περιέχεται στα σταφύλια βοηθούν στη μείωση και αντιστροφή της εμφάνισης των ρυτίδων και των σκοτεινών σημείων (που οφείλονται στην γήρανση).
Σύσφιξη δέρματος.
Η βιταμίνη C που περιέχεται στα σταφύλια είναι απαραίτητη για το σχηματισμό κολλαγόνου που ενισχύει και συσφίγγει το δέρμα σας. Επίσης, τα σταφύλια βοηθούν στην απομάκρυνσηstaf2των τοξινών από το σώμα σας για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές.
Ισορροπείτον τόνο του δέρματος
Πάρτε τον χυμό πράσινων σταφυλιών, εφαρμόστε το χυμό στο δέρμα σας τοπικά, αφήστε τον να στεγνώσει και στη συνέχεια ξεπλύνετε, Αυτή η διαδικασία βοηθά να ισορροπήσετε το χρώμα του δέρματός σας και τονώνει το δέρμα σας την ίδια στιγμή.
Εξαφάνιση των ουλών
Ψήνουμε σε αλουμινόχαρτο λίγες ρόγες από πράσινα σταφύλια τα οποία έχουν πασπαλιστεί με 1 κουταλιά της σούπας στυπτηρίας και 1 αλατιού για 15 λεπτά. Εφαρμόστε το χυμό στο σημαδεμένο το δέρμα σας και αφήστε το για 15 λεπτά, ξεπλύνετε μετά. Αυτή η θεραπεία θα πρέπει να μειώσει σημαντικά την εμφάνιση των ουλών σας.
Περιποίηση μαλλιών
Επιτάχυνση της ανάπτυξης των μαλλιών
Τα αντιοξειδωτικά στα σταφύλια τονώνουν την κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής, γεγονός που ενθαρρύνει την ανάπτυξη, και το έλαιο από τα κουκούτσια σταφυλιού που εφαρμόζεται τοπικά δυναμώνει, ενυδατώνει και κάνει τα μαλλιά σας να λάμπουν.
Μείωση της πιτυρίδας
Το έλαιο από τα κουκούτσια σταφυλιού βοηθά στην ενυδάτωση των μαλλιών σας, ενώ αφαιρεί ταυτόχρονα τις ξηρές νιφάδες από το τριχωτό της κεφαλής σας..
Βελτίωση της ποιότητας των μαλλιών
Η βιταμίνη Ε και το λινελαϊκό οξύ που βρίσκεται στο έλαιο από τα κουκούτσια σταφυλιού καθαρίζουν και ενισχύουν τα ωοθυλάκια. Αυτό κάνει τα μαλλιά σας ισχυρά και υγιή, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν ή να πέσουν. Είναι επίσης εξαιρετικά για τη θεραπεία της ψαλίδας και της ευθραυστότητας των μαλλιών σας.
Προσθέστε γλυκά αρώματα
Τα έλαια κουκουτσιού σταφυλιού είναι μη λιπαρά και δεν αφήνουν κατάλοιπα στα μαλλιά σας. Αυτές οι ιδιότητες τα καθιστούν ιδανικά για χρήση στην αρωματοθεραπεία.

Τα αμπελόφυλλα στην μαγειρική

sarmadakia1
Τα μαλακά αμπελόφυλλα τα χρησιμοποιούμε στην μαγειρική για να κάνουμε νόστιμα σαρμαδάκια ή για άλλους ντολμαδάκια γιαλαντζί. Δείτε μια συνταγή που δημοσίευσε ο Έμβολος για σαρμαδάκια με αμπελόφυλα.

Η συνταγή >>>ΕΔΩ:  http://emvolos.gr/archives/9562

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου