Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

AΦΕΡΙΜ...ΕΦΕΝΔΥ

Ο Ερντογάν απειλεί τον ελληνικό τουρισμό

Ο Ερντογάν απειλεί τον ελληνικό τουρισμό | Newsit.gr

Ένα άλλο ζήτημα, είναι η ανοδική τάση που εμφανίζουν ανταγωνιστικές αγορές, όπως αυτές της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Β. Αφρικής.

Τα πρώτα ενδεικτικά στοιχεία για την εφετινή σαιζόν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι αεροπορικές εταιρίες, έχουν προγραμματίσει περίπου 3,5 εκατ. επιπλέον θέσεις για την χώρα μας, κάτι που παράγοντες της αφοράς το μεταφράζουν σε 1 έως και 2 εκατ. επιπλέον τουρίστες.
Ενδεικτικά, οι προγραμματισμένες θέσεις από τη Γερμανία σημειώνουν αύξηση 45%, με τον μεγαλύτερο τουριστικό όμιλο της χώρας, TUI, να εκτιμά ως πιθανότερο σενάριο μια αύξηση της τάξης του 15% των Γερμανών τουριστών το 2018 στη χώρα μας.
Η Ελλάδα, την ίδια στιγμή, εμφανίζεται να έχει κατοχυρώσει τη θέση της ως παγκόσμιου προορισμού, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ Ιntelligence, συγκαταλέγεται ήδη στο top 10 προορισμών που προτιμούν οι ταξιδιώτες, από τις 16 μεγαλύτερες τουριστικές αγορές. Εξαίρεση αποτελούν οι ΗΠΑ, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση, και η Ρωσία, όπου βρίσκεται στην 11η θέση.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται στο top 5 προορισμών της Μεσογείου για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από το σύνολο των μεγάλων αγορών, με μόνη εξαίρεση τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εντόπισε ως μεγαλύτερη απειλή αυτή τη στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας πως οι αναφορές σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προσφέρονται για σπέκουλα, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά και από διάφορους.
Από την πλευρά τους οι τουριστικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύου για τα επόμενα χρόνια. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος υπάρχει κίνδυνος αποκλιμάκωσης των μεγεθών του τουρισμού τα επόμενα χρόνια, για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος αφορά στην άνοδο προορισμών όπως η Τουρκία (+52% φέτος), η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο, οι οποίες αντιμετώπιζαν προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια. Ο δεύτερος, όπως εξήγησε, αφορά τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, εντός των επόμενων 18 μηνών, από την κυβέρνηση, και αφορούν στο επενδυτικό περιβάλλον, το φορολογικό πλαίσιο, την ταχύτητα διεκπεραίωσης των δικαστικών υποθέσεων και το χωροταξικό πλαίσιο της χώρας.
Του Θανάση Παπαδή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου