Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Η πολωνική νομοθεσία για τα ΜΜΕ υπογράφεται: επιστολή μας προς τον Επίτροπο Oettinger ΕΕ

polandoettinger

Προσοχή η μετάφραση είναι GOOGLE... αλλά κατανοητό το κείμενο:

Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda υπέγραψε σήμερα ένα αμφιλεγόμενο νόμο για τα κρατικά μέσαενημέρωσης.
Πριν από την επόμενη εβδομαδιαία συνάντηση με τ ο σώμα των επιτρόπων στις 13 Ιανουαρίου, 2016 κατά την οποία οι Ευρωπαίοι Επίτροποι θα συζητήσουν τόσο τις εξελίξεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του δικαίου των μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τον Επίτροπο Günther Oettinger.


Ο Επίτροπος Günther Oettinger, αρμόδιος για την ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία, δήλωσε την Κυριακή η Πολωνία θα πρέπει να τεθεί υπό την εξουσία της εποπτείας δικαίου της ΕΕ, μια διαδικασία τριών βημάτων που αποτελείται από μια αξιολόγηση της Επιτροπής, τη σύσταση της Επιτροπής και σε συνέχεια της σύστασης της Επιτροπής . Ο κανόνας του πλαισίου εποπτείας νόμος υιοθετήθηκε το 2014 για να ασχοληθεί με το "συστημικές απειλές» για τις αξίες της ΕΕ.
Οι αξίες της ΕΕ που ορίζονται στο άρθρο 2 της ΣΕΕ: «Η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες. Οι αξίες αυτές είναι κοινές στα κράτη μέλη σε μια κοινωνία όπου επικρατεί ο πλουραλισμός, η απαγόρευση των διακρίσεων, την ανοχή, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.
ΕΟΔ Επιστολή προς Ευρωπαίος Επίτροπος Günther Oettinger στο πολωνικό νόμο για τα ΜΜΕ
Βρυξέλλες, 7 του Ιανουαρίου, 2016
Αγαπητέ κύριε Oettinger,
Πρώτα απ 'όλα, ό, τι καλύτερο για ένα σίγουρα προκλητικό, αλλά και την επιτυχή 2016!
Σας γράφω για να σας εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), οργάνωση μεγαλύτερη δημοσιογράφων της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν περίπου 320.000 δημοσιογράφους σε 41 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.
Χαιρετίζουμε σαφή θέση σας σε σχέση με το νόμο περί μέσων ενημέρωσης για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που εγκρίθηκε πρόσφατα από το πολωνικό κοινοβούλιο, η οποία προκάλεσε μεγάλη κατακραυγή μεταξύ της Ευρώπης των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης ομάδες σε αυτές τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, που πρότεινε να τεθεί η Πολωνία με προειδοποίηση για παράβαση σχετικά με τα ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα, όπως κατοχυρώνονται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων από τη θέσπιση νομοθεσίας δίνοντας το κυβερνητικό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης δημόσιας υπηρεσίας. Συμφωνούμε απόλυτα μαζί σας ότι «Ένας σκηνοθέτης [του δημόσιου ραδιοφώνου ή της τηλεόρασης] δεν μπορεί να απορριφθεί χωρίς αιτία. Θα ήταν αυθαίρετο. "
Τα μέτρα που έλαβε η πολωνική κυβέρνηση είναι αντιφατική με την πολυφωνία και την ανεξαρτησία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και για τη δημοκρατία στην Πολωνία. Θα είναι σε σαφή αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.
Θυμόμαστε την οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας και ένας από τους στόχους της είναι η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, και την ανακοίνωση για την εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, τονίζοντας τη σημασία της διασφάλισης της ανεξαρτησίας των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων.
Η ΕΟΔ σε μια κοινή δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων και δείκτη για τη Λογοκρισία έχουν εκφράσει στις 30 Δεκεμβρίου οργή τους με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, βιαστικά εισήγαγε το πλειοψηφικό κόμμα στην Πολωνία για την άμεση υιοθέτηση, χωρίς καμία διαβούλευση, κατάργηση των υφιστάμενων διασφαλίσεων για την πολυφωνία και την ανεξαρτησία της δημόσιας υπηρεσίας διακυβέρνησης των μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία, δείτε εδώ.
Η ΕΟΔ από κοινού με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων και δείκτη για τη Λογοκρισία έγραψε στην καταγγελία τους στο Συμβούλιο της Ευρώπης πλατφόρμα για την προώθηση της προστασίας της Δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων επισημαίνοντας ότι η σχέδια πολωνικής κυβέρνησης σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη δήλωση του 2012 για τις δημόσιες υπηρεσίες Media Διακυβέρνησης, με το οποίο κάλεσε τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη συντακτική και λειτουργική ανεξαρτησία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και άλλων μέσων ενημέρωσης δημόσιας υπηρεσίας.
Σας ευχαριστώ κύριε Επίτροπε για τη λήψη υπόψη αυτά τα σημεία όταν συζητάμε για το κράτος δικαίου στην Πολωνία και για την υπεράσπιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης ως βασικών ευρωπαϊκών αξιών στο πλαίσιο της συζήτησης που αρχίζει στις 13 Ιανουαρίου.



Με θερμούς χαιρετισμούς, Mogens Blicher Bjerregård πρόεδρος της ΕΟΔ
ΠΗΓΗ: http://europeanjournalists.org/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου