Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΙΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΙΝ... ΠΑΜΕ ΓΙΑ ...ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ...ΟΙ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΗ!

Αύξηση εισφορών, ενοποίηση επικουρικών

20150716fek80aMoU3n4334Στο ΦΕΚ 80 Α’ (ν.4334/2015) δημοσιεύθηκε το πρώτο πακέτο αλλαγών στο ασφαλιστικό που προβλέπει η συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.):
(…)
27. Στους συνταξιοδοτούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων μετά τις 30.6.2015, χορηγείται σύνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές και μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης(κατώτατο όριο).
Η πρώτη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του N. 3863/2010 (Α΄ 115) τροποποιείται ως ακολούθως:

«1. Όσοι έχουν υπαχθεί για πρώτη φορά στην ασφάλιση οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο έως και 31.12.2010 και υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης για σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας μετά την 1.1.2015 δικαιούνται:».
28. Από 1.1.2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης που δεν έχουν ενταχθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος. Κάθε αντίθετη με το περιεχόμενο της ρύθμισης αυτής διάταξη καταργείται.
29. Από την ανωτέρω ημερομηνία πόροι όλων των εντασσόμενων ταμείων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ είναι οι προβλεπόμενοι στο άρθρο 38 του N. 4052/2012.
30. Από 1.1.2016 έως 31.12.2021 οι εγγυημένες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης διατηρούνται σε ονομαστικούς όρους, στο ύψος που προβλέπεται για την 31.7.2015.
31. Από 1.7.2015 οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης όλων των φορέων κύριας ασφάλισης διαμορφώνονται σε 6% και παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις. Από την ανωτέρω ημερομηνία θεσπίζεται εισφορά 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης για όλες τις επικουρικές συντάξεις που παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.
32. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδοθούν έως τις 31 Ιουλίου 2015, ρυθμίζονται θέματα εφαρμογής των προηγούμενων άρθρων, που αφορούν τους όρους ένταξης ταμείων ή τομέων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης τις λεπτομέρειες, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Ασφαλιστικό: Πέρασε το πρώτο, έρχεται δεύτερο πακέτο

Σε ρεπορτάζ του Δημ. Κατσαγάνη, το capital.gr σημειώνει: «Κορωνίδα των αλλαγών στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό που προέβλεπε η συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΕΕ ήταν η επιβολή εισφορών 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις για τη στήριξη της υγειονομικής περίθαλψης, βασικά δηλαδή του ΕΟΠΥΥ. Έτσι ο κλάδος της δημόσιας υγείας αναμένεται να ενισχυθεί κατά 422 εκατ. ευρώ φέτος (β ΄εξάμηνο) και κατά 854 εκατ. ευρώ το 2016 μέσω μεταβίβασης πόρων από τους συνταξιούχων στον ΕΟΠΥΥ. Συνολικά, δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ θα λάβει «ένεση» ρευστότητας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ τον επόμενο ενάμισι χρόνο.
(…)
Κατά τη συμφωνία κυβέρνησης – ΕΕ θα πρέπει να ληφθούν φιλόδοξες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και να συγκεκριμενοποιηθούν πολιτικές για την πλήρη αποκατάσταση των δημοσιονομικών ζημιών που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα είναι από κοινού συμφωνημένα.
(…)
Κορωνίδα του επόμενου πακέτου, το οποίο πρέπει να ψηφιστεί έως την Τετάρτη 22 Ιουλίου, θα είναι η σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στο διάστημα 2016 -2022, σε όλους τους ασφαλισμένους πλην εκείνων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και ορισμένων άλλων ειδικών κατηγοριών. Στόχος αυτής της αλλαγής είναι η αναχαίτιση της ανόδου των ετήσιων συνταξιοδοτικών δαπανών την επόμενη εξαετία λόγω της συνέχισης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η έμμεση εξοικονόμηση από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης την οποία έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτιμάται από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εργασίας σε 180 εκατ. ευρώ φέτος (β΄ εξάμηνο ) και σε 360 εκατ. ευρώ το 2016. Συνολικά, δηλαδή, η κυβέρνηση προσδοκά έμμεση εξοικονόμηση 540 εκατ. ευρώ το 2015-2016.
(…)
Μέχρι τις 22 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί οι ακόλουθες διατάξεις:
• Σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Από την 1η Ιανουαρίου 2023, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για να πάρει κάποιος ασφαλισμένος σύνταξη διαμορφώνονται ως εξής:
– Για πλήρη σύνταξη γήρατος, χρειάζεται για οποιαδήποτε κατηγορία ασφαλισμένων η συμπλήρωση του 62ου έτους με 40 χρόνια ασφάλισης (ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
– Για μειωμένη σύνταξη γήρατος, για όλους τους ασφαλισμένους χρειάζεται η συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
Τα προβλεπόμενα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 χαμηλότερα από τα παραπάνω όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα προσαρμοστούν σταδιακά και, συγκεκριμένα, θα αυξηθούν κατά 6 μήνες ανά έτος, ξεκινώντας από 1η Ιουλίου 2015, φτάνοντας μέχρι και το έτος 2022.
Στις περιπτώσεις που για να βγει κάποιος ασφαλισμένος στη σύνταξη δεν προβλέπεται κάποιο όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 1η Ιανουαρίου 2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον ο ασφαλισμένος βγαίνει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.
Κατά χρονικό διάστημα προσαρμογής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλεται μείωση του ποσού σύνταξης κατά 16% μηνιαίως και μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι κατηγορίες ασφαλισμένων για τους οποίους ισχύουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όπως έχουν διαμορφωθεί από τις γενικές, ειδικές και καταστατικές διατάξεις των ισχυόντων νόμων είναι οι ακόλουθες:
α) υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και ασφαλισμένοι απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές.
β) μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία.
γ) σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων
δ) ασφαλισμένοι ανάπηροι που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νόμου 612/77.
Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 λόγω ικανοποίησης των προϋποθέσεων του χρόνου ασφάλισης ο οποίος απαιτείται και των ορίων ηλικίας (όπου αυτά προβλέπονται) δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε.
Σε όσους συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, δίδεται σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές που έχουν καταβάλλει. Μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης.
• Σταδιακή κατάργηση του Επιδόματος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) μέχρι το 2019. Το Μάρτιο του 2016 θα πρέπει να καταργηθεί το ΕΚΑΣ που λαμβάνει το 20% των οικονομικά πιο εύπορων συνταξιούχων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου