Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ενιαίο ταμείο Τύπου, τώρα!ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ...
Για το ΕΥ..ΖΕΙΝ κι όχι ΕΦΣΥΝ..

bazaios.jpg

Γιάννης Μπαζαίος
Ο εικονιζόμενος είναι τέκνον του Μπαζαίου,πρωτοπόρου στη θωράκιση της υγείας με σχετικά βιβλία... Τούτος δω... μάχεται περί της υγείας των μελών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ! Βίοι παράλληλοι;

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν τι είδους ασφαλιστικό μέλλον θέλουν να έχουν |

Γιάννης Μπαζαίος

Λίγο πριν από τις μεγάλες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν τι είδους ασφαλιστικό μέλλον θέλουν να έχουν.
Η απόφαση είναι βαθιά πολιτική και πόρρω απέχει από τη στενή αντίληψη προσοδοθηρίας ή «πάλης γενεών», που μπορεί να έχουν αρκετοί αιρετοί Ενώσεων και Σωματείων - προς όφελος των εργοδοτών φυσικά, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι.

Ο κατακερματισμός των ταμείων Τύπου μπορεί να «βόλευε» τους πιο ευνοημένους τον καιρό των παχιών αγελάδων. Ομως πια το αγγελιόσημο έχει συρρικνωθεί κατά 60% την τελευταία πενταετία και οι εισφορές έχουν καταβαραθρωθεί με το μπαράζ απολύσεων και τις απανωτές μειώσεις μισθών.
Τα προβλήματα επιτείνονται και με τον κατακερματισμό. Ο ΕΔΟΕΑΠ εξαρτάται πλέον άμεσα από τα έσοδα που λαμβάνει κάθε δίμηνο από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ενώ το (Δημοσίου Δικαίου) ΕΤΑΠ ΜΜΕ μπορεί να παραμένει πλεονασματικό και το 2015 -και με υψηλά αποθεματικά- αλλά επιμέρους κλάδοι και λογαριασμοί του έχουν προβλήματα.
Το αγγελιόσημο έχει βαρύτητα περίπου 50% στα έσοδα του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και 85% στα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ. Είναι φανερό ότι η μείωσή του επηρεάζει καθοριστικά τη βιωσιμότητά τους.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται διεύρυνση της ασφαλιστέας ύλης, με την επέκταση του αγγελιόσημου στο internet, ασφάλιση των ΔΠΥ σε όλες τις Διευθύνσεις (κάτι που αποτελεί κεκτημένο για τους ασφαλισμένους της Β' Διεύθυνσης/ πρώην ΤΑΙΣΥΤ εδώ και πολλά χρόνια), βελτίωση της εισπραξιμότητας του αγγελιόσημου και των εισφορών, αλλά και αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης των διαφημίσεων, απευθείας από τον διαφημιζόμενο στο ΜΜΕ χωρίς να μεσολαβεί αμοιβή τρίτου - έχει νομοθετηθεί, μένει να εφαρμοστεί.
Η προσπάθεια συνολικού ανασχεδιασμού του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους και με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, με γοργές και διαφανείς διαδικασίες, ειλικρινή διάθεση για διάλογο και όρους ισοτιμίας, μπορεί να οδηγήσει άμεσα και σε ενοποιήσεις στα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία.
Κάτι τέτοιο θα συντελέσει στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος στα ΜΜΕ, θα δώσει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν ενωμένοι και με καλύτερους όρους όλα όσα έχασαν στη μνημονιακή πενταετία, θα βάλει ταφόπλακα στα σχέδια όσων απεργάζονται ένα κλειστό club ολίγων προνομιούχων ασφαλισμένων στα ΜΜΕ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό.
Γι’ αυτά παλεύουμε στη Δημοσιογραφική Ανανέωση & Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων της ΕΣΠΗΤ, στις εκλογές που γίνονται σήμερα και αύριο στην Ενωσή μας.

*αιρετός εκπρόσωπος της ΕΣΠΗΤ στο Δ.Σ. του ΕΤΑΠ ΜΜΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου