Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ....Η ΠΛΑΚΑ...

Προς κατάργηση οι πρόωρες συντάξεις


Για τα δέκα μέτωπα που θα καθορίσουν το τοπίο του ασφαλιστικού την επόμενη μέρα γράφει η Ρούλα Σαλούρου στο euro2day.gr, εστιάζοντας στις πρόωρες συντάξεις, τις ενοποιήσεις ταμείων και τις νέες πηγές χρηματοδότησης:
Τα καυτά θέματα του ασφαλιστικού
1. Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις: Οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση των ενδιάμεσων ορίων ώστε σύντομα, από το 2015, να κλείσει κάθε πόρτα εξόδου για συνταξιοδότηση πριν από τα 62 για μειωμένη και τα 67 για πλήρη. Το υπουργείο Εργασίας δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα σεβαστεί θεμελιωμένα αλλά και ώριμα δικαιώματα. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η πρόταση για αυξήσεις ορίων ηλικίας από το 2020 έως το 2025. Οι δανειστές ζητούν τουλάχιστον από το 2016 – 2017.
2. Αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από 4.500 σε 5.500: Οι θεσμοί επιμένουν, το υπουργείο δεν το συζητάει. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε συμφωνήσει στη ρύθμιση, γεγονός το οποίο επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

3. Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές: Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαπραγμάτευση, καθώς οι δανειστές επιμένουν να εφαρμοστεί, ενώ η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι θα την καταργήσει γιατί οδηγεί σε συνεχείς περικοπές. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι συντάξεις δεν θα μειωθούν. Γεγονός που δείχνει ότι δεν προτίθεται (τουλάχιστον εύκολα) να υποχωρήσει.
4. Μείωση υψηλών επικουρικών: Η πρόταση υπάρχει, χωρίς ιδιαίτερη δημοσιονομική αξία. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν υψηλές επικουρικές συντάξεις.
5. Εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων: Το υπουργείο έχει παγώσει τον νόμο 3863. Οι δανειστές ζητούν την εφαρμογή και την τροποποίησή του, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
6. Σύνδεση εισφορών – παροχών και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στις κύριες συντάξεις: Η ελληνική πλευρά δεν συζητάει τέτοιες ρυθμίσεις που οδηγούν σε χαμηλές συντάξεις. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά, σε δύο με τρία χρόνια εάν εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες αλλαγές, οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν στα 300 ευρώ!
7. Πλαφόν στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων: Δεν το συζητάει η ελληνική πλευρά. Αντίστοιχη διάταξη νόμου του 2012 αναμένεται να κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ.
8. Καταβολή 13ης σύνταξης: Οι θεσμοί δεν το συζητούν. Αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο καταβολής «επιδόματος», με εισοδηματικά κριτήρια, σε πολύ χαμηλές συντάξεις. Δεν αποκλείεται το επίδομα αυτό να δοθεί τα Χριστούγεννα.
9. Νέες πηγές χρηματοδότησης: Η Ελλάδα επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για τον «κουμπαρά» των ταμείων.
10. Ενοποιήσεις ταμείων: Υπάρχει συμφωνία για διοικητικές συγχωνεύσεις, όχι όμως και για ενιαίους όρους – παροχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου